Що таке правець і як від нього вберегтися » Володимирецький ліцей "Колегіум"
Володимирецький ліцей "Колегіум"
07 лис 2018

Що таке правець і як від нього вберегтися

Інкубаційний період триває від 3 до 30 днів (найчастіше – 5-14 днів). Чим він коротший, тим важчий перебіг хвороби. Здебільшого захворювання починається гостро. У частини хворих неприємні відчуття у ділянці рани (тягнучий біль, незначні посмикування м’язів навколо неї), головний біль, підвищена пітливість, дратівливість. Одним з перших характерних симптомів хвороби є тризм – напруження і судомне скорочення жувальних м’язів, що ускладнює відкривання рота. Невдовзі виникає дисфагія – ускладнене ковтання, внаслідок спазму м’язів глотки. Згодом тонічні судоми охоплюють всі м’язи тулуба, хворий вигинається дугою, опираючись на п’яти і потилицю (опістотонус). Притомність при правці збережена. Смертність сягає 70% у залежності від віку, лікування, загального стану хворого. Без госпіталізації та інтенсивного лікування кількість летальних випадків серед людей найстаршого та наймолодшого віку – 100%.
Захворювання на правець легше попередити ніж лікувати.
Безальтернативний захист від правця – це специфічна профілактика, яка проводиться у плановому або екстреному порядку. Планова вакцинація проводиться згідно з Календарем профілактичних щеплень правцевим анатоксином, який входить до складу комбінованих вакцин, що використовуються при первинному вакцинальному комплексі, який діти отримують на першому році життя з 2-х місячного віку. Ревакцинація проводиться у віці 18 місяців, 6 та 16 років, а потім кожні 10 років. Ефективність і дієвість протиправцевих вакцин сягає практично 100%.
Екстрена профілактика проводиться при будь-яких травмах, при яких має місце порушення цілісності шкіри і слизових оболонок, відмороженнях та опіках II–IV ступеня, укусах тварин, при проникаючих пораненнях кишківника, позалікарняних абортах і пологах, гангрені і т. п. Екстрена профілактика проводиться до 20 дня з моменту передбачуваного інфікування, але чим раніше потерпілий звернеться за медичною допомогою, тим вище її ефективність.
Неспецифічна профілактика включає заходи, покликані знизити ймовірність зараження, а саме — зменшити кількість пошкоджень шкіри і травм у побуті та на виробництві.
Бережіть своє здоров’я та життя!


скачать dle 10.4фильмы бесплатно
Шановний відвідувач, Ви зайшли на сайт як незареєстрований користувач.
Ми радимо Вам зареєструватись або увійти на сайт під своїм ім'ям.

Додати коментар

І'мя:*
E-Mail:*
Коментар:
Напівжирний Нахилений текст Підкреслений текст Перекреслений текст | Вирівнювання по лівому краю По центру Вирівнювання по правому краю | Вставка смайликів Вставка лінкуВставка захищеного лінку Вибір кольору | Прихований текст Вставка цитати Перетворити вибраний текст з транслітерації в кирилицю Вставка спойлера
Введіть код: *
оновити, якщо не видно коду