ПАМ'ЯТКА населенню про надзвичайні ситуації та у разі загрози виникнення терористичних або диверсійних актів » Володимирецький ліцей "Колегіум"
Володимирецький ліцей "Колегіум"
02 бер 2015

ПАМ'ЯТКА населенню про надзвичайні ситуації та у разі загрози виникнення терористичних або диверсійних актів

 

ДІЇ керівників підприємств та організацій щодо попередження терористичних актів

Останнім   часом   на   об'єктах   господарювання   почастішали   випадки виявлення     підозрілих    предметів,    які     можуть     виявитися     вибуховими пристроями.

Рекомендовані заходи попереджувального характеру:

посилення пропускного режиму при вході та в'їзді на територію об'єкта, встановлення систем сигналізації, аудіо- та відеоспостереження і запису;

встановлення надійної огорожі довкола території об'єкта;

щоденні обходи території об'єкта і огляд місць зосередження підозрілих предметів з метою своєчасного виявлення вибухових пристроїв;

періодична комісійна перевірка складських приміщень;

більш ретельний підбір та перевірка кадрів;

організація та проведення спільно з правоохоронними органами інструктажів і практичних занять щодо дій при виникненні надзвичайних ситуацій;

при укладанні договорів щодо здачі складських (підсобних) приміщень в оренду в обов'язковому порядку включати до них пункти, які дають право адміністрації об'єкта при необхідності здійснювати перевірку орендованих приміщень;

у разі виявлення підозрілого предмета негайно повідомляти про це правоохоронні органи та аварійні служби по телефону;

до прибуття оперативно-слідчої групи забезпечити охорону місця знаходження підозрілого предмета, евакуювати співробітників на безпечну відстань;

у разі необхідності розпочати евакуацію людей згідно з наявним планом, відключити енергоносії та привести в готовність усі наявні засоби пожежогасіння.

 

 

Слід пам'ятати, що відповідно до чинного законодавства України керівник суб'єкта господарювання несе відповідальність за життя та здоров'я своїх підлеглих.

ДІЇ населення на випадок терористичного акту

Якщо ви опинились у будинку (приміщенні, території), захопленому терористами, але не були ними знайдені, необхідно

              -         зберігати спокій та намагатись уникнути контакту з терористами;

            -         як можна тихіше повідомити правоохоронні органи про терористичну атаку, а також про своє місцезнаходження; 

              -         не курити;

              -    не наближатись до дверей та вікон;

              -    чітко виконувати інструкції та команди правоохоронців;

              -    сховати свої документи та візитні картки.

Пам'ятайте: відразу після вашого повідомлення антитерористичні підрозділи вживатимуть вичерпних заходів для збереження вашого життя та здоров'я.

Почувши про початок антитерористичної операції (стрільба, вибухи), необхідно:

              -   лягти на підлогу обличчям вниз, поклавши руки долонями на потилицю;

       - чітко виконувати команди співробітників антитерористичного підрозділу уникаючи різких рухів.

             У разі захоплення терористами як заручника необхідно:

             -  не провокувати своїми діями терористів на насильницькі дії (уникати різких рухів, шуму тощо);

             -  на вимогу терористів негайно віддати їм особисті речі;

             -  не реагувати на провокаційні дії терористів;

             -  не дивитись терористам в очі;

             -  не вживати алкоголю;

             - бути готовим до складнощів (відсутність свободи руху, їжі, води тощо);

        - не чинити опір озброєним терористам, що може призвести до численних людських втрат.

Завдяки умілим та чітким діям під час виникнення вищезазначених ситуацій можна запобігти зайвим жертвам та надати можливість спеціальним підрозділам виконувати завдання щодо запобігання та реагування на надзвичайні ситуації, у тому числі ті, що виникли внаслідок терористичної діяльності.

ДІЇ при виявленні вибухонебезпечних предметів

ЗАГАЛЬНІ ДІЇ:

      - при виявленні вибухонебезпечного (потенційно вибухонебезпечного) предмету не чіпати його і не намагатися розібрати;

     - негайно повідомити в найближче відділення міліції, у військкомат, органи місцевої виконавчої влади, райвідділ ДСНС або за телефонами «101»«102»;

     - побачивши спалах або почувши звук вибуху, негайно сховатися чи лягти на землю, навіть знаходячись на значній відстані від місця вибуху, тому що можливе поранення камінням, уламками та ін.

 

ДІЇ ДОРОСЛИХ:

     - позначити місце знахідки небезпечних предметів;

     - виставити тимчасову охорону;

     - довести до присутніх, що торкатися до небезпечних предметів не можна, бо це загрожує життю;

     - негайно сповістити в місцеві органи влади, міліцію про знахідку;

     - до прибуття працівників міліції взяти місце і предмет під нагляд;

     - не допускати до місця знахідки інших людей, особливо дітей.

 

ДІЇ ДІТЕЙ:

     - позначити місце знахідки;

     - не торкатися знахідок самому і не дозволяти це робити іншому;

    - про знайдені підозрілі предмети негайно сповістити дорослих (в школу, міліцію, найближчу установу);

     - не розводити багаття поблизу знахідки;

     - запам’ятати дорогу до того місця, де була виявлена знахідка і поставити пам’ятну віху.

 

ПАМ’ЯТАЙТЕ!

     Правильно і безпечно знешкодити вибухонебезпечні предмети здатні лише досвідчені фахівці. Ні в якому разі не намагайтеся робити це самі, адже це може призвести до трагічних наслідків.

 

Як діяти при проведенні евакуаційних заходів

 

Евакуація є основним способом захисту населення при загрозі або виникненні надзвичайної ситуації (терористичного або диверсійного акту) на території області.

     Перед повідомленням про порядок та початок евакуації буде подано звуковий сигнал “Увага, всім!” - переривисте звучання електросирен. Почувши цей сигнал, необхідно увімкнути гучномовці радіомовлення, телевізори та вислухати повідомлення.

 

     Перед тим, як залишити житло, необхідно:

     - зачинити вікна;

     - вимкнути газ, воду і електрику;

     - забрати продукти з холодильника.

 

     З собою мати наступні документи:

 

      -  паспорт, військовий білет, документи про освіту і фах, посвідчення про шлюб і народження дітей, пенсійне посвідчення, трудову книжку та інші документи.

 

     З собою мати наступні речі:

 

   - Валізу (рюкзак) з теплим одягом, постільною білизною, особистими речами і предметами гігієни, гроші, цінності, продукти харчування і воду на 3 доби. Загальна вага не повинна перевищувати50 кг.

     - До валізи (рюкзака) прикріпити нашивку з позначенням адреси постійного місця проживання, прізвища евакуйованого і місця призначення. На одягу дітей мають бути нашивки з позначенням прізвища, імені та по батькові евакуйованого, року народження, адреси постійного місця проживання і місця призначення.

     - Виконувати усі розпорядження посадових осіб евакуаційних і евакоприймальних органів. Дотримуватись дисципліни та порядку на маршруті (на шляху руху на транспорті) і в районі розселення за новим місцем розташування.

   

 Особи, які мають на руках військові білети з мобілізаційними приписами, евакуації не підлягають!

 

     Висока організованість та дисципліна кожного громадянина – головне в період евакуації!

 

 

Як надати домедичну допомогу постраждалим

 

     Стихійні лиха, аварії і катастрофи можуть викликати масові ураження. Внаслідок цього можливе спричинення різних травм – струсів, переломів, стискання окремих частин тіла, поранення живота, грудної клітини, голови тощо. Пожежі можуть викликати опіки всіх ступенів разом з травмами. Аварії на хімічно небезпечних об’єктах можуть призвести до ураження великої кількості населення, що проживає поблизу хімічно небезпечного об’єкту, якщо не будуть вжиті термінові заходи захисту.

     Ураження людей може бути викликане уламками зруйнованих ударною хвилею споруд, осколками скла, грудками землі, а також пожежами, що виникають. У більшості випадків ураження людей можуть бути комбінованими – поєднанням поранень, переломів, опіків.

 

     Кожна людина вдома повинна вміти:

зупинити кровотечу, для чого притиснути пальцями артерію до кості вище рани, потім поверх одягу (або підкласти м’яку підкладку вище рани і ближче до неї) накладіть скрутень або закрутку. Не закривайте скрутень бинтом. Час накладання скрутня (закрутки) укажіть в записці, яку треба закріпити на пов’язці або іншому видному місці;  

перев’язати рану за допомогою перев’язувального пакету, бинта або інших засобів . Пов’язка захистить рану від додаткових травм, забруднення і зараження;

накласти шину при травматичних пошкодженнях кісток і суглобів для забезпечення їх нерухомості. Шину (палицю, смужку фанери і т.д.) прибинтуйте так, щоб вона захопила два суміжних суглоба вище і нижче місця перелому. При накладанні шини, зламаній кінцівці надайте найбільш вигідне положення, а при вивихах зафіксуйте той стан, при якому кінцівка опинилася після травми .   

     В місцях виступів кісток між тілом і шиною підкладіть прокладки з м’якої тканини. Якщо нема шини, пошкоджену ногу прибинтуйте до здорової, а руку – до тулубу.

     При наданні першої допомоги потерпілому необхідно терміново вжити заходи, щоб припинити дію шкідливого фактору:

    При опіках скиньте з потерпілого одяг, що горить, погасіть вогонь водою або щільною тканиною. Добре вимийте водою шкіру і очі при попаданні на них кислот, лугів та інших агресивних рідин. На опалену ділянку тіла накладіть пов’язку. Неможливо віддирати від обпалених ділянок шкіри залишки одягу, що поприлипали до тіла, розкривати пухирі;      

    При обмороженні доставте потерпілого в приміщення, дайте йому теплого пиття, розітріть спиртом і обережно промасажувати м’язи  чисто вимитими руками. Бажано помістити потерпілого в ванну з температурою води 25-35 °C.  Неможливо розтирати снігом обморожені місця;

   При ураженні електричним струмом не торкайтесь ураженого, так як він знаходиться під напругою і є провідником  струму. Від тривалої дії електроструму відбуваються зміни в організмі людини, можуть бути опіки. Коли подається допомога, то в першу чергу, необхідно припинити дію електроструму. Необхідно пам’ятати про особисту безпеку: вимкнути рубильник, відкинути сухою палицею, дошкою провід або перерубати його сокирою, лопатою з дерев’яною ручкою. Потерпілого слід відтягувати за одяг. Якщо уражений не дихає – зробити штучне дихання методом “із рота в рот” і непрямий масаж серця;

     при нещасному випадку на воді, витягнувши потерпілого з води, очистити йому порожнину рота від сторонніх предметів, видалити воду із шляхів дихання, положити потопельника на зігнуте коліно, голова повинна бути опущена донизу, декілька раз сильно надавити на спину.

     У випадку зупинки дихання і серця негайно приступити до проведення штучного дихання методом “із рота в рот” і непрямого масажу серця.

Для проведення штучного дихання покладіть потерпілого на спину, голову максимально відкинути назад, поклавши йому під лопатки валик з одягу:

висуньте нижню щелепу вперед і, натискуючи на підборіддя, розкрийте рот потерпілому;

на відкритий рот покладіть пов’язку або носову хусточку;

затисніть потерпілому ніс, зробіть глибокий вдих, щільно притисніть свої губи до губ потерпілого і видохніть йому весь об’єм повітря в легені. Повітря вдувати 16-18 раз за хвилину до відновлення природного дихання.

   При правильному проведенні штучного дихання грудна клітка потерпілого піднімається.

     Для проведення непрямого масажу серця потерпілого покладіть спиною на тверде ложе, встаньте з лівої сторони від нього і покладіть долоні рук одна на іншу на нижню частину грудної клітки. Пальцями рук при цьому не торкайтесь грудної клітки. Різкими рухами подібними на поштовхи надавлюйте на грудну клітку 50-60 разів за хвилину . Грудна клітина повинна зміщатися за напрямком до хребта на 4-5 см.

     При одночасному проведені штучного дихання і непрямого масажу серця чергуйте чотири-п’ять надавлювань на грудну клітку з одним вдуванням повітря в легені.

    Після відновлення дихання і серцевої діяльності потерпілого тепло накрийте, напоїть чаєм і направте в лікувальний заклад.

скачать dle 10.4фильмы бесплатно
Шановний відвідувач, Ви зайшли на сайт як незареєстрований користувач.
Ми радимо Вам зареєструватись або увійти на сайт під своїм ім'ям.

Додати коментар

І'мя:*
E-Mail:*
Коментар:
Напівжирний Нахилений текст Підкреслений текст Перекреслений текст | Вирівнювання по лівому краю По центру Вирівнювання по правому краю | Вставка смайликів Вставка лінкуВставка захищеного лінку Вибір кольору | Прихований текст Вставка цитати Перетворити вибраний текст з транслітерації в кирилицю Вставка спойлера
Введіть код: *
оновити, якщо не видно коду