Матеріали за 20.09.2024 » Володимирецький ліцей "Колегіум"
Володимирецький ліцей "Колегіум"

20 вер 2024

Стоп булінг!

Стоп булінг!
В рамках Всеукраїнського тижня протидії булінгу
інспектором відділу «Служба освітньої безпеки», лейтенантом поліції  Тетяною Басюк були проведені інтерактивні заняття з учнями 5-9 класів на тему «Булінг, його види та протидія». В ході занять було наголошено про випадки булінгу серед учасників освітнього процесу, наслідки та відповідальність за вчинення булінгу серед  здобувачів освіти. Також учні переглянули відеоролик про запобігання булінгу.
 Ми усі різні! Кожен має особливість! Усі заслуговують на повагу та не допущення здійснення булінгу!

20 вер 2024

Права та обов’язки, та відповідальність батьків здобувачів освіти ліцею.

Права та обов’язки, та відповідальність батьків здобувачів освіти ліцею.
Батьки здобувачів освіти мають право:
- захищати відповідно до законодавства права та законні інтереси дітей;
- звертатися до ліцею, уповноваженого органу з питань освіти;
- брати участь у громадському самоврядуванні ліцею, зокрема обирати і бути обраними до органів громадського самоврядування ліцею;
- завчасно отримувати інформацію про всі заплановані та позапланові педагогічні, психологічні, медичні, соціологічні заходи, дослідження, обстеження, педагогічні експерименти у ліцеї та надавати згоду на участь у них дитини;
- брати участь у розробленні індивідуальної програми розвитку дитини та/або індивідуального навчального плану;
- отримувати інформацію про діяльність ліцею, у тому числі щодо надання соціальних та психолого-педагогічних послуг особам, які постраждали від булінгу (цькування), стали його свідками або вчинили булінг (цькування), про результати навчання своїх дітей (дітей, законними представниками яких вони є) і результати оцінювання якості освіти у закладі освіти та його освітньої діяльності;
- подавати керівництву ліцею або уповноваженому органу заяву про випадки булінгу (цькування) стосовно дитини або будь-якого іншого учасника освітнього процесу;
- вимагати повного та неупередженого розслідування випадків булінгу (цькування) стосовно дитини або будь-якого іншого учасника освітнього процесу.
Батьки здобувачів освіти ліцею зобов’язані:
- виховувати у дітей повагу до гідності, прав, свобод і законних інтересів людини, законів та етичних норм, відповідальне ставлення до власного здоров’я, здоров’я оточуючих і довкілля;
- сприяти виконанню дитиною освітньої програми та досягненню дитиною передбачених нею результатів навчання;
- поважати гідність, права, свободи і законні інтереси дитини та інших учасників освітнього процесу;
- дбати про фізичне і психічне здоров’я дитини, сприяти розвитку її здібностей, формувати навички здорового способу життя;
- формувати у дитини культуру діалогу, культуру життя у взаєморозумінні, мирі та злагоді між усіма народами, етнічними, національними, релігійними групами, представниками різних політичних і релігійних поглядів та культурних традицій, різного соціального походження, сімейного та майнового стану;
- настановленням і особистим прикладом утверджувати повагу до суспільної моралі та суспільних цінностей, зокрема правди, справедливості, патріотизму, гуманізму, толерантності, працелюбства;
- формувати у дітей усвідомлення необхідності додержуватися Конституції та законів України, захищати суверенітет і територіальну цілісність України;
- виховувати у дитини повагу до державної мови (української) та державних символів України, національних, історичних, культурних цінностей України, дбайливе ставлення до історико-культурного надбання України;
- дотримуватися цього Статуту, правил внутрішнього розпорядку ліцею, а також умов договору про надання освітніх послуг (за наявності);
- сприяти керівництву ліцею у проведенні розслідування щодо випадків булінгу (цькування);
- виконувати рішення та рекомендації комісії з розгляду випадків булінгу (цькування) в ліцеї.


20 вер 2024

Права та обов’язки учасників освітнього процесу

Права та обов’язки  учасників освітнього процесу
Права та обов’язки учасників освітнього процесу визначаються чинним законодавством та Статутом ліцею.

Учні ліцею мають право на:
- навчання впродовж життя та академічну мобільність;
- індивідуальну освітню траєкторію;
- якісні освітні послуги;
- справедливе та об’єктивне оцінювання результатів навчання;
- відзначення успіхів у своїй діяльності;
- свободу творчої, спортивної, оздоровчої, культурної, просвітницької, наукової і науково-технічної діяльності тощо;
- безпечні та нешкідливі умови навчання, утримання і праці;
- повагу людської гідності;
- захист під час освітнього процесу від приниження честі та гідності, будь-яких форм насильства та експлуатації, дискримінації за будь-якою ознакою, пропаганди та агітації, що завдають шкоди здоров’ю учнів;
- користування бібліотекою, навчальною, науковою, виробничою, культурною, спортивною, побутовою інфраструктурою ліцею;
- доступ до інформаційних ресурсів і комунікацій, що використовуються в освітньому процесі та науковій діяльності;
- особисто або через своїх законних представників участь у громадському самоврядуванні та управлінні ліцею;
- учні мають право на отримання додаткових індивідуальних та/або групових консультацій та/або занять з навчальних предметів, з яких проводиться державна підсумкова атестація на відповідному рівні загальної середньої освіти, та з яких рівень досягнутих результатів навчання менше середнього рівня результатів навчання учнів відповідного року навчання.
- інші необхідні умови для здобуття освіти, у тому числі для осіб з особливими освітніми потребами та із соціально незахищених верств населення.
Учні ліцею зобов’язані:
• виконувати вимоги освітньої програми (індивідуального навчального плану за його наявності), дотримуючись принципу академічної доброчесності, та досягти результатів навчання, передбачених стандартом освіти для відповідного рівня освіти;
- поважати гідність, права, свободи та законні інтереси всіх учасників освітнього процесу, дотримуватися етичних норм;
- відповідально та дбайливо ставитися до власного здоров’я, здоров’я оточуючих, довкілля;
- дотримуватися цього Статуту, правил внутрішнього розпорядку ліцею, а також умов договору про надання освітніх послуг (у разі його наявності).

20 вер 2024

День миру

День миру
Традиційно 21 вересня
 в Україні та в усьому світі  відзначають Міжнародний день миру. Сьогодні мир в Україні не є абстрактним бажанням, це усвідомлена мета, адже за мирне існування та право жити у власній державі триває боротьба.
Учні 5-6 класів ліцею долучилися до заходів щодо відзначення Дня миру і на уроках образотворчого мистецтва створювали аплікації та малюнки, основною ідеєю яких був мир. Школярі початкової ланки виготовили тематичні браслети, а представники шкільного уряду підготували вікторину.
Щиро бажаємо всім нам миру в сім’ях, миру в серцях та миру в нашій рідній Україні!

20 вер 2024

Кінопоказ просто неба

Кінопоказ просто неба
20 вересня 2024 року
на території закладу відбувся кінопоказ просто неба. Ліцеїсти переглянули українську кінокомедію режисера Олега Борщевського – «DZIDZIO Конрабас». Таким чином, школярі мали змогу відпочити та отримати масу позитивних емоцій.

20 вер 2024

Як подолати паніку

Як подолати паніку

20 вер 2024

15 способів контролювати злість:

15 способів контролювати злість:
15 способів контролювати злість:
ПОРАХУЙТЕ ВІД ЧИ ДО 10: Не помагає? Почніть рахувати від 100 до 1. Під час цього процесу пульс сповільниться, і злість, ймовірно, затухне.
ДИХАЙТЕ: Коли ви сердитесь, ваше дихання пришвидшується. Саме тому слід робити повільні, глибокі вдихи-видихи: вдих через ніс, видих через рот. Сконцентруйтесь на глибокому диханні, має полегшати.
ВИЙДІТЬ НА ПРОГУЛЯНКУ ЧИ ЗАЙМІТЬСЯ СПОРТОМ: Вправи допомагають заспокоїти нерви і зменшити злість, це доведено. Вийдіть на прогулянку, покатайтесь на велосипеді, та що завгодно. Це корисно і мозку, і тілу.
РОЗСЛАБТЕ М’ЯЗИ: Видання радить прогресивну м’язову релаксацію. Суть у тому, щоб почергово напружувати, а потім розслабляти певні групи м’язів: шию, живіт, спину, плечі, губи, очі тощо.
ПОВТОРІТЬ МАНТРУ: Знайдіть слово чи фразу, що допомагає вам заспокоїтись та змістити свою увагу на щось інше. Повторюйте це знову і знову, коли ви засмучені. Хочете вголос, хочете – про себе. Це може бути “Розслабся”, “Все буде добре”.
ЗРОБІТЬ РОЗТЯЖКУ: Повороти шиї та плечей – хороші приклади легких рухів, які можуть вам допомогти контролювати тіло та приборкати емоції.
МЕНТАЛЬНА ВТЕЧА: Підіть у тиху кімнату, заплющіть очі, і уявіть себе в місці, де ви розслабляєтеся. Сконцентруйтесь на деталях бажаної сцени. Там є вода? Якого вона кольору та відтінку? Є гори? Які вони? Наскільки високі? Які там дерева і квіти? Співають птахи? Які? Практикування цієї техніки допоможе знайти спокій.
МУЗИКА: Дозвольте музиці вгамувати ваші негативні емоції. Увімкніть улюблену музику, і відженіть злість співом, мугиканням чи навіть танцями!
ПРИПИНІТЬ РОЗМОВИ: Коли у вас аж пара йде з вух, легко втратити контроль і наговорити купу неприємних речей, які ви б ніколи не сказали в стані спокою. Уявіть, що ваші губи склеєні намертво. Припиніть розмови, це дасть вам можливість зібратися з думками.
ЗРОБІТЬ ПАУЗУ: Сядьте подалі від інших. У цей час тиші ви можете обдумати події та повернути свій емоційний стан до нейтрального. Ви можете навіть усвідомити, що цей час на самоті такий помічний, що захочете робити собі такі паузи частіше, щодня.
ДІЙТЕ: Використовуйте свою енергію, яка кипить через злість. Підпишіть петицію. Напишіть скаргу чи звернення до місцевої влади. Зробіть щось хороше комусь іншому. Спрямуйте енергію у щось хороше та продуктивне.
ЗАПИШІТЬ ЦЕ У СВІЙ ЩОДЕННИК: Те, чого ви не можете сказати, можливо, ви зможете написати. Коротко запишіть свої почуття і те, як хочете на них відповісти і що зробити. Обробляючи інформацію через записування, ви можете допомогти собі заспокоїтися та переоцінити події, які призвели до таких почуттів.
ПОГОВОРІТЬ З ДРУГОМ: Не варіться в подіях, які вас розізлили. Допоможіть собі обробити те, що трапилось, розмовляючи з другом, якому ви довіряєте, і який вміє вас підтримати. Це дозволить побачити нову перспективу.
СМІЙТЕСЯ: Долайте гнів, шукаючи способу посміятися. Це може бути перегляд смішних мемів чи відео тощо.
ПРАКТИКУЙТЕ ВДЯЧНІСТЬ: Сфокусуйтесь на хорошому хоч на трішки. Усвідомте, як багато речей є у вашому житті. Це допоможе нейтралізувати злість і обдумати ситуацію з іншого ракурсу.

20 вер 2024

Наказ "Про зарахування учнів до 1-го класу"

Наказ "Про зарахування учнів до 1-го класу"
НАКАЗ
31 травня 2024 року смт Володимирець № 9-у
Про зарахування дітей до 1-го класу


На виконання Конституції України, законів України «Про освіту», «Про загальну середню освіту», «Про захист персональних даних», постанови Кабінету Міністрів України від 13.09.2017 № 684 «Про затвердження Порядку ведення обліку дітей дошкільного, шкільного віку та учнів», Порядку зарахування, відрахування та переведення учнів до державних та комунальних закладів освіти для здобуття загальної освіти, затвердженого наказом Міністерства освіти та науки України від 16.04.2018 № 367, Листа МОН України № 1/4202-22 від 16 квітня 2022 року, з метою впровадження Концепції реалізації державної політики у сфері реформування загальної середньої освіти «Нова українська школа», забезпечення доступності здобуття загальної середньої освіти, та організованого прийому дітей до перших класів, на підставі поданих заяв батьків майбутніх першокласників і повного пакету документів

20 вер 2024

Безпека в Інтернеті

Безпека в Інтернеті
10 золотих правил безпеки в Інтернеті
1. Нікому без дозволу батьків не давати особисту інформацію: домашню адресу, номер домашнього телефону, робочу адресу батьків, їхній номер телефону, назву й адресу школи.
2. Якщо знайдете якусь інформацію, що турбує вас, негайно сповістіть про це батьків.
3. Ніколи не погоджуватися на зустріч з людиною, з якою ви познайомилися в Інтернеті. Якщо все ж таки це необхідно, то спочатку потрібно спитати дозволу батьків, а зустріч повинна відбутися в громадському місці й у присутності батьків.
4. Не посилати свої фотографії чи іншу інформацію без дозволу батьків.
5. Не відповідати на невиховані і грубі листи. Якщо одержите такі листи не з вашої вини, то сповістіть про це батьків, нехай вони зв’яжуться з компанією, що надає послуги Інтернет.
6. Розробити з батьками правила користування Інтернетом. Особливо домовитися з ними про прийнятний час роботи в Інтернеті і сайти, до яких ви збираєтесь заходити.
7. Не заходити на аморальні сайти і не порушувати без згоди батьків ці правила.
8. Не давати нікому крім батьків свої паролі, навіть найближчим друзям.
9. Не робити протизаконних вчинків і речей в Інтернеті.
10. Не шкодити і не заважати іншим користувачам.Натисніть кнопку редагування, щоб змінити цей текст.
Виконуйте три наведені нижче рекомендації, і використання Інтернету буде для вас безпечним:
Захистіть свій комп’ютер
Завжди оновлюйте операційну систему.
Використовуйте антивірусну програму.
Використовуйте брандмауер.
Робіть резервні копії важливих файлів.
Будьте обережними, завантажуючи вміст.
Захистіть себе в онлайні
Будьте обережними, надаючи особисту інформацію.
Думайте про те, з ким ви розмовляєте.
Пам’ятайте, що в Інтернеті не все є надійним і не всі є чесними.
Дотримуйтесь правил
Ви маєте дотримуватися законів навіть в Інтернеті.
Пам’ятайте, що в Інтернеті ви повинні піклуватися про інших так само, як про себе.

20 вер 2024

Напрямки діяльності Володимирецького ліцею "Колегіум" 2024-2025 навчальний рік

Володимирецький ліцей «Колегіум» Володимирецької селищної ради
– це експериментальний заклад Всеукраїнського рівня, який забезпечує комплексну підготовку дитини, починаючи з початкової школи і завершуючи старшою профільною школою.
Починаючи з 2000 року, заклад постійно працює в умовах експерименту. Ліцей був учасником Всеукраїнських експериментів за темами: «Розвиток освітньо-інформаційного середовища колегіуму засобами мережевих технологій та дистанційної освіти», «Стандартизація наскрізної соціально-психологічної моделі масового впровадження медіаосвіти у вітчизняну педагогічну практику». Нині заклад працює над реалізацією ще двох всеукраїнських експериментах за темами: «Теоретико-методологічні засади розвитку авторських шкіл» (Наказ МОН України від 01.08.2018 року № 835), «Електронний підручник для загальної середньої освіти» (Наказ МОН України від 31.08 2018 р. № 957). Нині ліцей працює в інноваційному освітньому проєкті «Освіта. Діти. Майбутнє».
З січня 2024 року ліцей працює в експерименті на всеукраїнському рівні за темою «Організаційно-педагогічні умови розвитку авторської Школи модерн-технологій управління у воєнний/повоєнний час» (Наказ МОН України №78 від 24.01.2024 року).

У закладі створено сучасну систему профільного навчання, яке започатковане з 1999 року. Її створенню передувала низка моніторингових досліджень щодо виявлення індивідуальних нахилів та здібностей кожної дитини для цілеспрямованого розвитку і профорієнтації, тісна співпраця з вищими та позашкільними навчальними закладами. Відтоді вихованці закладу навчаються у 2024-2025 навчальному році за такими профілями:
10 класи
Математичний
Профільний предмет - математика
Природничо-математичний
Профільний предмет біологія; підсилене вивчення математики
Іноземна філологія
Профільні предмети: англійська, історія
Іноземна філологія
Профільні предмети: англійська, українська мова
Іноземна філологія
Профільні предмети: англійська, українська мова
Військово-спортивний
Профільні предмети: Захист України, фізична культура

11 класи
Математичний
Профільний предмет - математика
Біолого-хімічний
Профільні предмети: біологія, хімія
Суспільно-гуманітарний
Профільні предмети: українська мова, українська література, історія України
Іноземна філологія
Профільні предмети: англійська мова, українська мова, історія України
Військово-спортивний
Профільні предмети: Захист України, фізична культура

Для послуг учнів функціонує курсова підготовка до ЗНО, головною метою якої є організація навчання та виховання здібної учнівської молоді, підготовка її до вступу у вищі навчальні заклади, надання допомоги у свідомому виборі майбутньої професії. Результатом даної роботи є те, що у ліцеї навчаються діти з різних областей України.
Зі створенням освітніх округів, які визначено інноваціями у стилі розбудови, освітнього просто, в районі ліцей призначено опорним закладом Володимирецького освітнього округу з 2002 року.
Володимирецький ліцей «Колегіум» як інноваційний заклад цілеспрямовано здійснює дослідно-експериментальну роботу із упровадження інноваційних ідей та технологій.
Найяскравішими прикладами впровадження інновацій на сьогодні є:
- технології дистанційного навчання (vrkdn.org.ua);
- е-журнал, е-щоденник (https://nz.ua/)
- інформаційні технології;
- мультимедійні технології;
- технології навчального проектування та інші.
Інформаційний простір ліцею включає в себе такі складові:
- локальну мережу закладу та доступ до мережі Інтернет в будь-який час;
- сайти: колегіуму My Webpage та дистанційного навчання
- My Webpage;
- медіацентр;
- електронні засоби навчання (SMART дошки, електронні планшети, інтерактивна система опитування, відеомікроскоп «Юннат», нетбуки, електронна періодична система, мікролабораторії);
- навчально-методичне забезпечення (навчальні програмні диски, електронні підручники, електронна бібліотека).
Забезпечення навчальних кабінетів, кафедр ліцею:
- комп’ютерами (в кількості 150 штук);
- плазмовими телевізорами (в кількості 25 штук);
- сучасними Web-камерами (в кількості 40 штук);
- мультимедійним засобами навчання (в кількості 3 штуки);
- медіа проєкторами (в кількості 8 штук).
У ліцеї діє державно-громадська форма управляння. Суб’єктами управління в колегіумі є:
- директор;
- заступники директора;
- педагогічна рада як постійно діючий колегіальний орган управління; - педагоги;
Суб’єкти самоуправління є:
- учні;
- керівники і представники органів учнівського самоврядування (Шкільний уряд);
- Рада закладу;
- батьківські комітети ;
- громадськість;
- благодійний фонд «Діти Полісся», який замінив раніше існуючу Піклувальну раду. На сьогодні фонд організовує збір благодійних пожертвувань на його рахунок, розподіляє кошти на потреби закладу та контролює їх використання.
Навчально-матеріальна база ліцею містить:
- навчальний корпус;
- пансіон;
- навчально-дослідну теплицю;
- міні-зоопарк «Пташине царство»;
- 46 навчальних кабінетів та лабораторій;
- 4 комп’ютерні класи;
- кімнату психологічного розвантаження;
- кімнату школяра;
- інформаційно-бібліотечний центр;
- лекційний, тренажерний, гімнастичний, актовий, 3 спортивні зали;
- стадіон;
- бібліотеку з читальним залом;
- відеостудію, телестудію;
- географічний майданчик;
- методичний кабінет;
- медичний та процедурний кабінети;
- фітозал;
- етнографічний музей «Світлиця», який складається з двох зал;
- їдальню;
- гардероб та місце відпочинку для учнів;
- спортивний майданчик;
- ігрове містечко;
- духову студію (для духового оркестру);
- клас хореографії (колектив «Весняночка» має звання зразковий хореографічний колектив);
- театральну студію (вчительський та учнівський театральні колективи);
- студія вокального співу (ВІА);
- кабінет дистанційного навчання;
- ресурсну кімнату;
- «зелені локації» для проведення занять на природі;
- STEM – центр;
- укриття;
- навчально-тренувальний центр ліцею;
- осередок для викладання предмета «Захист України».

З метою збереження та підтримки здоров’я учнів у колегіумі з 2007 року впроваджуються здоров’язбережувальні технології, а саме:
• фізкультхвилинки під час уроків;
• корекція постави за допомогою соляних мішечків;
• дихальна гімнастика;
• профілактика постави за методикою В. Євмінова;
• заняття в тренажерному залі;
• методика роботи за конторками;
• імпульсивно-нажимне письмо;
• ранкова гігієнічна гімнастика;
• киснева пінка;
• фіточаї;
• лікувальний масаж;
• лікувальний більярд;
• профілактика плоскостопості за допомогою ЛФК та заняття на ходулях;
• піскотерапія;
• аромотерапія;
• організація гарячого харчування.

>> <<