Дифтерія » Володимирецький ліцей "Колегіум"
Володимирецький ліцей "Колегіум"
06 лис 2019

Дифтерія

1. Етіологічний фактор: коринебактерія дифтерії (C. diphtheriae) — грам-позитивна, безкапсульна аеробна паличка, що не утворює спор.
2. Патомеханізм: бактерії розмножуються у воротах інфекції і виділяють екзотоксин, який місцево пошкоджує епітелій дихальних шляхів, спричиняє утворення фібринозних плівок і через кров та лімфу потрапляє до віддалених органів. Екзотоксин гальмує синтез білків, що призводить до загибелі клітин. Штами, які не синтезують токсини, спричиняють інвазивне захворювання.
3. Резервуар і шляхи передачі: єдиним резервуаром є людина (хворий, реконвалесцент, носій). Інфікування, як правило, відбувається повітряно-краплинним шляхом, рідше — при безпосередньому контакті з виділеннями з дихальних шляхів або з виразками.
4. Інкубаційний період та період заразливості: інкубаційний період у середньому 2–4 дні (1–10 днів). Контагіозність: останні 2 дні інкубаційного періоду, весь період клінічних проявів і 4 дні після одужання — при лікуванні (без лікування до 2–3 тиж.); при дифтерії шкіри (виділення з виразки) контагіозність зберігається значно довше.
КЛІНІЧНА КАРТИНА
У вакцинованих захворювання перебігає легше, а органні ускладнення виникають рідше. Характерними є сіро-коричневі плівки, які щільно прилягають до слизової оболонки верхніх дихальних шляхів; при спробі їх видалення (напр., шпателем) виникає кровотеча.
1. Загальні симптоми: гарячка, прогресуюча слабкість, міалгія, апатія.
2. Дифтерія носа: серозно-геморагічні, гнійні чи гнійно-геморагічні виділення з носа, незначне поширення фібринозних плівок (в основному перетинка носа); рідко загальні симптоми.
3. Дифтерія глотки: найчастіша форма; неприємний запах з рота, біль у горлі, труднощі при ковтанні, слинотеча, збільшені болючі регіональні лімфатичні вузли, у тяжких випадках масивний набряк м'яких тканин шиї (bull neck, бичача шия). У пацієнтів з обструкцією дихальних шляхів — участь допоміжних дихальних м'язів, іноді ціаноз. Існує ризик аспірації відірваних фрагментів фібринозних плівок і асфіксії. Фібринозні плівки, спочатку білі, потім сіро-коричневі, з'являються впродовж 2–3 днів, вкривають піднебінні мигдалики, задню стінку глотки, м'яке піднебіння; слизова оболонка глотки незначно гіперемована і набрякла.
4. Дифтерія гортані і трахеї: як правило, внаслідок поширення процесу з глотки; фібринозні плівки і набряк слизової оболонки спричиняють звуження просвіту дихальних шляхів. Симптоми: захриплість, афонія, стридор, дзвінкий «гавкаючий» кашель, задишка.
5. Порушення з боку серця: міокардит (клінічно проявляється у 10–25 % пацієнтів), порушення провідності і ритму, гостра серцева недостатність, зазвичай через 1–2 тиж. від появи перших симптомів дифтерії.
6. Порушення з боку нервової системи: ураження м'якого піднебіння і м'язів глотки, інших черепно-мозкових нервів, особливо окорухового і циліарних нервів, парези і ураження в ділянках інервації периферичних нервів (спочатку проксимально, з поступовим низхідним поширенням), ураження дихальних м'язів, сенсорна нейропатія (часто за типом «рукавичок і шкарпеток»). Неврологічні симптоми (особливо бульбарні порушення) часто з'являються вже в перші дні, а периферична сенсорна і моторна нейропатія — на 3–6 тиж. захворювання; назагал регресують повільно, впродовж багатьох тижнів, без залишкових наслідків.
7. Порушення з боку нирок: некроз ниркових канальців.
8. Дифтерія шкіри: раньова інфекція; хронічна виразка, яка не гоїться, вкрита брудно-сірим нальотом або заповнена некротичними масами, рідко симптоми системної дії токсину.
9. Порушення з боку інших органів: кон'юнктива, вухо, піхва, пряма кишка.
ЛІКУВАННЯ
При підозрі на захворювання необхідна ургентна госпіталізація у відділення інтенсивної терапії (з моніторингом ЕКГ і функції дихання) на декілька тижнів, до моменту виключення серцевих ускладнень.
1. Щеплення від дифтерії в періоді реконвалесценції.
Симптоматичне лікування
Залежить від форми захворювання і ускладнень:
1) механічне видалення фібринозних плівок, які обтурують дихальні шляхи;
2) профілактика обструкції дихальних шляхів завдяки ранній інтубації;
3) у разі тяжких порушень ритму або провідності — електрокардіостимуляція;
4) у випадку ендокардиту — може бути необхідність замінити клапан;
5) при паралічі м'язів глотки — зондове харчування, підвищене положення верхньої половини тіла.
УСКЛАДНЕННЯ
Обструкція дихальних шляхів, серцеві ускладнення (серцева недостатність, раптова смерть, тривалі порушення провідності, пошкодження клапанів), бактеріальна пневмонія, сироваткова хвороба, пов'язана з лікуванням антитоксином.


Дифтерія
скачать dle 10.4фильмы бесплатно
Шановний відвідувач, Ви зайшли на сайт як незареєстрований користувач.
Ми радимо Вам зареєструватись або увійти на сайт під своїм ім'ям.

Додати коментар

І'мя:*
E-Mail:*
Коментар:
Напівжирний Нахилений текст Підкреслений текст Перекреслений текст | Вирівнювання по лівому краю По центру Вирівнювання по правому краю | Вставка смайликів Вставка лінкуВставка захищеного лінку Вибір кольору | Прихований текст Вставка цитати Перетворити вибраний текст з транслітерації в кирилицю Вставка спойлера
Введіть код: *
оновити, якщо не видно коду