Медичний огляд майбутніх першокласників 2023 » Володимирецький ліцей "Колегіум"
Володимирецький ліцей "Колегіум"
03 лют 2023

Медичний огляд майбутніх першокласників 2023

МОЗ надало нове роз’яснення Міністерству освіти і науки про те, що повинен включати в себе медогляд при зарахуванні дитини до 1 класу та які медичні документи потрібно надавати.
При зарахуванні дитини у 1 клас батьки мають надати два медичних документи.
Здоров’я - це вагомий чинник, що сприяє продуктивному навчанню та ефективному засвоєнню знань. У Міністерстві охорони здоров’я нагадали, які медогляди та кому треба пройти перед новим навчальним роком.
Яку б форму навчання не обрали батьки для своїх школярів, правила однакові для всіх: для дітей, які вперше йдуть до школи, медогляд обов’язковий, інші учні мають теж щороку відвідувати сімейного лікаря. Це чудова нагода контролювати здоров’я дитини і у такий спосіб піклуватися про неї.
Отож перед зарахуванням до школи першокласники мають пройти комплексний медичний огляд, зокрема й у вузьких спеціалістів. Медогляд школярів здійснюється за місцем проживання. Він обов’язково відбувається в присутності батьків чи особи, яка виконує їх функцію. Його може здійснювати педіатр чи сімейний лікар. До такого огляду додається також і список лікарів - спеціалістів:
хірург;
ортопед-травматолог;
офтальмолог;
стоматолог;
лор
Профільні лікарі проведуть огляд дитини та за необхідності, враховуючи конкретні показання, направлять дитину на додаткові обстеження до інших спеціалістів або ж до інших профільних закладів, ЛФК, тощо.
Комплекс діагностичних заходів вміщає в себе перевірку гостроти зору і слуху та визначення постави.
Майбутні учні мають також пройти консультування у психолога.
Крім того, перед зарахуванням у 1 клас необхідно провести аналіз крові на гемоглобін; інші аналізи – за показаннями.
Діти, які проживають у сільській місцевості, можуть пройти огляд у районних, медичних закладах за наявності в них відповідних умов.
Такий огляд можуть здійснювати і мобільні медичні бригади, які складаються з відповідних спеціалістів та мають потрібну медичну апаратуру.
Дані про стан здоров'я фіксуються у медичній формі №086-1/0, яка називається «Довідка учня загальноосвітнього навчального закладу про результати обов’язкового медичного профілактичного огляду».
Важливо! Форму № 026/о «Медична карта дитини (для дошкільного та загальноосвітнього навчальних закладів)» скасовано. Дані про стан здоров’я дитини не можуть бути відкритими і зберігатись поза межами медичного закладу. Це право на медичну таємницю гарантує ст. 39-1 Закону України «Основи Законодавства України про охорону здоров’я» від 19.11.1992 № 2801-XII, у якій зазначено: «Пацієнт має право на таємницю про стан свого здоров'я, факт звернення за медичною допомогою, діагноз, а також про відомості, одержані при його медичному обстеженні. Забороняється вимагати та надавати за місцем роботи або навчання інформацію про діагноз та методи лікування пацієнта». Тож показники стану здоров’я дитини можуть міститися виключно у «Історії розвитку дитини № ___» (Форма № 112/о ) - медичній картці, яка зберігається у закладі охорони здоров’я.
Якщо дитина страждає на якусь хворобу, лікар може зробити запис про це, але тільки за згодою батьків чи уповноваженої особи. Таким чином медичні працівники шкільних навчальних закладів володітимуть необхідною інформацією про стан здоров'я дитини.
Чи обов’язково надавати довідку про щеплення?
Школа повинна бути безпечним середовищем для всіх учасників навчального процесу. Кожен батько чи мати мають бути спокійними за перебування їхніх дітей у навчальному закладі. МОЗ, МОН, ЮНІСЕФ ТА ВООЗ зробили спільну заяву, у якій звернулись до батьків, щоб ті подбали про безпеку власних дітей: «Зокрема важливо захистити їх (дітей - прим. автора) від хвороб, а саме – перевірити, чи вакциновані вони належним чином.» (спільна заява МОЗ, МОН, ЮНІСЕФ та ВООЗ щодо рутинних щеплень до початку нового навчального року від 01.09.2022р ).
Імунізація захищає не лише вакциновану дитину, а й тих, хто не може бути щеплений через медичні протипоказання. За даними Центру громадського здоровʼя (ЦГЗ), рівень охоплення профілактичними щепленнями в Україні за 6 місяців 2022 року проти деяких захворювань не перевищує 40%, а за рекомендаціями Всесвітньої організації охорони здоров’я (ВООЗ) для досягнення колективного імунітету цей показник має бути значно вищим, наприклад, для протидії спалахам кору рівень охоплення відповідними щепленнями має перевищувати 95%. Вакцинокеровані інфекції – це той ворог, якого не видно, але який часом може завдати неабияких проблем. Тому треба докладати рішучих зусиль, аби уникнути спалахів таких захворювань, особливо на тлі тривалої війни, що призвела до обмеження доступу до медичних послуг і масового переміщення населення.
Усю інформацію про проведення вакцинації чи ревакцинації, а також здійснення туберкулінових проб лікарі чи медсестри фіксують у «Карті профілактичних щеплень» (форма № 063/о), яка є другим обов’язковим документом, що пред’являють батьки при зарахуванні дитини у 1 клас. Цю форму ведуть у амбулаторно-поліклінічних, виховних і навчальних закладах. Відповідно, довідка про проведені щеплення, що містяться у формі № 063/о, дає змогу медичним працівникам освітніх закладів бути ознайомленими з наявністю чи відсутністю щеплень у конкретної дитини.
Згідно з Національним календарем профілактичних щеплень, у 6 років (вік, з якого діти вже можуть вступати до школи) у дитини мають бути:
2 дози вакцини проти кору, паротиту, краснухи (завершений курс щеплень);
3 дози вакцини проти гепатиту В (завершений курс щеплень);
1 доза вакцини проти туберкульозу (завершений курс щеплень);
4 дози вакцини проти кашлюку (завершений курс щеплень);
5 доз вакцини проти правця та дифтерії;
5 доз вакцини проти поліомієліту;
3 дози вакцини проти хіб-інфекції (завершений курс щеплень).
Якщо в дитини пропущені якісь із потрібних щеплень, необхідно звернутися до педіатра – лікар допоможе їх надолужити. Якщо зв’язок із лікарем втрачений через війну, потрібно звернутися до найближчого закладу охорони здоров’я, що надає первинну медичну допомогу. Переукладати декларацію для цього не потрібно.
Таким чином за листом-роз’ясненням МОЗ, інших довідок, крім зазначених вище, заклади дошкільної та шкільної освіти не мають права вимагати. Але слід врахувати, що порядок прийому дітей до спеціалізованих закладів освіти, зокрема компенсаторного типу, здійснюється на підставі відповідних нормативно-правових актів, якими можуть передбачатися додаткові вимоги.
Скільки вартує медогляд?
У поліклініці медогляд безкоштовний, як і довідки форми №086-1/о та № 063/о. Їх вам видасть сімейний лікар або педіатр. Приватні клініки також пропонують пакети послуг і оглядів лікарів для приймання до дитячого закладу. Приготуйтеся, що у приватній клініці це буде досить дорого.
скачать dle 10.4фильмы бесплатно
Шановний відвідувач, Ви зайшли на сайт як незареєстрований користувач.
Ми радимо Вам зареєструватись або увійти на сайт під своїм ім'ям.

Додати коментар

І'мя:*
E-Mail:*
Коментар:
Напівжирний Нахилений текст Підкреслений текст Перекреслений текст | Вирівнювання по лівому краю По центру Вирівнювання по правому краю | Вставка смайликів Вставка лінкуВставка захищеного лінку Вибір кольору | Прихований текст Вставка цитати Перетворити вибраний текст з транслітерації в кирилицю Вставка спойлера
Введіть код: *
оновити, якщо не видно коду