Як розвинути в дитини навички читання » Володимирецький ліцей "Колегіум"
Володимирецький ліцей "Колегіум"
12 лип 2018

Як розвинути в дитини навички читання

Першими вчителями в житті кожної дитини є її батьки. Діти розвивають мовні навички, слухаючи батьків і наслідуючи їх. Із народження діти мають здатність вимовляти звуки будь-якої мови. Із раннього віку вони чують рідну мову й намагаються її відтворити. Чим більше часу батьки розмовляють із дитиною, тим розвиненішим стає її мовлення.
Зворотний зв'язок від людей, які оточують дитину, допомагає їй зрозуміти зміст перших слів, які вона починає вимовляти, і почати використовувати їх для задоволення власних потреб. Поступово дитина навчається складати зі слів фрази й речення. Так крок за кроком вона вчиться швидко говорити й розуміти мовлення тих, хто навколо.
Читання і письмо – це те ж мовлення, тільки викладене в письмовій формі. Єдина відмінність полягає втому, що при читанні і письмі використовуються літери, а не звуки. Дитина вивчає окремі букви та їх комбінації, і, нарешті, вчиться складати з букв слова. Розвиток усного мовлення допомагає їй розвивати й навички письма.
Читання сприяє розвитку дитини
Батьки мають щодня не тільки розмовляти з маленькою дитиною, а й читати їй. Це стимулюватиме її інтерес до книг. Дорослішаючи, діти намагаються в усьому наслідувати батьків, і в читанні книг також. Батькам необхідно прищеплювати дитині інтерес до читання. Варто не тільки читати їй книги, а й разом обговорювати прочитане. Процес читання має бути цікавим для дитини й викликати в неї позитивні емоції.
Коли дитина вчиться читати самостійно, батькам потрібно читати разом із нею. Також слід і далі обговорювати з дитиною зміст прочитаних книг.
Як розвинути в дитини інтерес до читання
Коли дитина навчиться читати, запишіть її в найближчу бібліотеку, щоб вона мала змогу читати книги, які їй подобаються. Купуйте їй книги й дитячі журнали, що відповідають її віку.
Коли починати вчити дитину читати
Багато дітей готові навчатися читати в три – чотирирічному віці, але деякі – тільки в шестирічному. Якщо дитина не має затримок мовного або розумового розвитку, порушень слуху чи зору, навички сприйняття писемного мовлення в неї формуються до шести років.
Батьки іноді з подивом виявляють, що їхня трирічна дитина вже вміє читати. Вона може навчитися цього мимоволі при перегляді телевізора або коли ви читаєте їй назви магазинів на вивісках тощо.
Діти засвоюють мовні навички в індивідуальному темпі. Однак якщо ви регулярно читаєте дитині, у неї, швидше за все, виникне інтерес до читання.
Із чого почати?
Розвивати навички читання потрібно з вивчення літер. Почати вивчати алфавіт можна з дитиною віком від півроку до року. Використовуйте картинки, на яких намальовані букви і предмети, назви яких починаються із цих букв. Можна присвячувати окремий тиждень вивченню однієї літери. Спочатку ознайомте дитину з новою буквою, потім запропонуйте їй знаходити її в словах. Так поступово дитина підготується до читання слів.
Також важливо розвинути в дитини навички фонематичного сприйняття. Дитина має зрозуміти, що слова складаються з окремих звуків, а також навчитися сприймати ці звуки в мовному потоці. Згідно з останніми дослідженнями, розвинути фонематичне сприйняття дітям допомагають вірші. Тому читайте дітям вірші і співайте пісеньки – це заняття дасть вам втіху, а дитину навчить розрізняти звуки, і вона швидше навчиться читати.
Чому деяким дітям буває важко навчитися читати?
Одні діти легше навчаються читання, інші – важче. Є діти, у яких пізніше формується готовність до читання. Деякі діти готові до цього тільки в 6 років. Справа в тому, що дитина повинна розвинути багато навичок, перш ніж опановувати навички читання. Кожна дитина розвиває ці навички в індивідуальному темпі, який може суттєво відрізнятися, при цьому все-таки перебуваючи у межах норми.
Деяким дітям можуть перешкоджати навчитися читати проблеми зі слухом, зором, затримка мовного розвитку, недостатньо розвинена короткострокова пам'ять або низька швидкість обробки інформації. Якщо дитині погано дається читання, поспілкуйтеся з її вихователем у дитячому садку або дитячим лікарем – вони допоможуть визначити справжню причину описаної ситуації. Деякі діти можуть страждати від дислексії. У такому разі дитині допоможе спеціальна програма навчання.
Буває, що діти не мають жодних відхилень, але їм можуть не підходити методи шкільного навчання. Поговоріть з учителем: можливо, дитині знадобляться додаткові заняття або індивідуальний підхід.
Як допомогти дитині з дислексією подолати труднощі?
Навчаючись читати, дитина може стикатися із труднощами, наприклад, якщо страждає від дислексії. У результаті вона може почуватися неповноцінною або втратити інтерес до навчання. Через труднощі з навчанням читати в деяких дітей можливі депресія або проблеми з поведінкою.
Дослідження свідчать, що є лише один спосіб допомогти навчитися читати дитині з дислексією. Це програма навчання читання, яка одночасно залучає декілька каналів сприйняття (зір, слух, дотик) і заснована на розвитку фонематичного сприйняття й розрізнення окремих звуків у мовному потоці. Найбільш ефективним у цьому розумінні вважається метод Ортона-Гіллінгем. На його основі розроблено багато програм, які доводять свою ефективність у навчанні читання дітей із дислексією.
скачать dle 10.4фильмы бесплатно
Шановний відвідувач, Ви зайшли на сайт як незареєстрований користувач.
Ми радимо Вам зареєструватись або увійти на сайт під своїм ім'ям.

Додати коментар

І'мя:*
E-Mail:*
Коментар:
Напівжирний Нахилений текст Підкреслений текст Перекреслений текст | Вирівнювання по лівому краю По центру Вирівнювання по правому краю | Вставка смайликів Вставка лінкуВставка захищеного лінку Вибір кольору | Прихований текст Вставка цитати Перетворити вибраний текст з транслітерації в кирилицю Вставка спойлера
Введіть код: *
оновити, якщо не видно коду