Лист-звернення Кузнецовського МВ УМВС України в Рівненській області » Володимирецький ліцей "Колегіум"
Володимирецький ліцей "Колегіум"
21 травня 2014

Лист-звернення Кузнецовського МВ УМВС України в Рівненській області

Шановні школярі!

Останнім часом на території Володимирецького району поширення набув такий вид заробітку як незаконний видобуток бурштину-сирцю, яким займаються вже не тільки дорослі, а й діти шкільного віку. Вражає те, то батьки не заперечують такому виду діяльності та ігнорують навчання своїх дітей, хоча в нашій державі повна загальна середня освіта є обов'язковою, і не бажання здобувати її належним чином, карається законом, а саме притягненням батьків, або осіб, що їх замінюють до адміністративної чи кримінальної відповідальності. Проблема незаконного видобутку бурштину-сирцю залишається одним із гострих і актуальних питань. Адже через самовільне користування надрами щорічно на великих площах змінюється гідрологічний режим, пошкоджується ґрунтовий і рослинний покриви, псується земля, її родючий шар, що істотно обмежує можливість подальшої експлуатації грунту чим завдаються значні збитки державі. Так, щороку внаслідок незаконного видобутку бурштину знищуються десятки гектарів лісових масивів і земельних угідь. Копачі також ігнорують майнові права громадян, незаконно добуваючи бурштин на земельних частках (паях) без відома їх власників, при ньому погрожуючи фізичною розправою за наміри жителів району захистити своє майно.

Ст. 240 Кримінального кодексу України Порушення правил охорони надр говорить про те, що предметом злочину є надра і корисні копалини загальнодержавного значення. Незаконний видобуток яких, тобто без належним чином оформленого дозволу, карається штрафом до ста неоподатковуваних мінімумів доходів громадян, або обмеження волі на строк до двох років. Неповнолітні особи які досягли 14-річного віку (вік з якого наступає кримінальна відповідальність), самостійно несуть відповідальність за свої дії, також до відповідальності притягуються батьки дітей які скоїли кримінальне правопорушення (злочин), за ст.184 Кодексу України про Адміністративні правопорушення (невиконання батьками або особами, що їх замінюють, обов'язків щодо виховання дітей), такий вид правопорушення тягне за собою попередження або накладення штрафу. Всі матеріали відносно неповнолітніх розглядаються судами.

Проблема полягає не тільки в псуванні грунту. При здійсненні незаконного видобутку бурштину існує ймовірність створення небезпеки для життя та здоров'я людей, які безпосередньо зайняті процесом його добування. Зареєстровані непоодинокі випадки отримання тілесних ушкоджень особами, які займалися видобуванням бурштину, були навіть травми в результаті яких люди залишились інвалідами на все життя. Є випадки безвісті зниклих осіб.

На теперішній час в країні введений надзвичайний стан, як відомо до нас прибувають люди з різних регіонів України які ведуть так звані «бурштинові війни», 9 травня до міліції надійшло повідомлення, що одному з мешканців Сарненського району нанесли тілесні ушкодження. Виїздом на місце слідчо-оперативної групи було встановлено, що чоловіку нанесли вогнепальне поранення невідомі особи. Також стало відомо, що туди прибула група озброєних осіб. Деякі з них відкрили вогонь по автомобілю місцевих мешканців, поранивши одного з пасажирів. Після цього нанесли тілесні ушкодження двом іншим потерпілим. Один із потерпілих також вказав на особу, яка стріляла. Це був мешканець Житомирської області. 

Події які відбулися повинні стати для вас повчальним уроком та застереженням в тому, які поступки ви вчиняєте. Перш ніж щось зробити в першу чергу потрібно подумати про власне життя, здоров'я, яку користь це принесе для суспільства. Чи варті ті гроші вашого життя, спокою ваших батьків та благополучного майбутнього.го затримали.

 

скачать dle 10.4фильмы бесплатно
Шановний відвідувач, Ви зайшли на сайт як незареєстрований користувач.
Ми радимо Вам зареєструватись або увійти на сайт під своїм ім'ям.

Додати коментар

І'мя:*
E-Mail:*
Коментар:
Напівжирний Нахилений текст Підкреслений текст Перекреслений текст | Вирівнювання по лівому краю По центру Вирівнювання по правому краю | Вставка смайликів Вставка лінкуВставка захищеного лінку Вибір кольору | Прихований текст Вставка цитати Перетворити вибраний текст з транслітерації в кирилицю Вставка спойлера
Введіть код: *
оновити, якщо не видно коду