ДІТИ В САДОК: АДАПТАЦІЯ ДИТИНИ І ПОРАДИ ДЛЯ БАТЬКІВ НА МЕЖІ НЕРВОВОГО ЗРИВУ » Володимирецький ліцей "Колегіум"
Володимирецький ліцей "Колегіум"
27 сер 2018

ДІТИ В САДОК: АДАПТАЦІЯ ДИТИНИ І ПОРАДИ ДЛЯ БАТЬКІВ НА МЕЖІ НЕРВОВОГО ЗРИВУ

Скільки триває адаптаційний період
Тривалість адаптаційного періоду може бути різною у залежності від віку дитини. Середній термін адаптації, якщо вона протікає нормально:
• у яслах - 7-10 днів;
• у дитячому саду в 3 роки - 2-3 тижні;
• у старшому дошкільному віці і в шкільному - трохи більше 1 місяця.
Не слід строго дотримуватися цих термінів. Усі цифри, які ми бачимо у ЗМІ, науковій літературі, приблизні.
Ці цифри швидше за все служать для заспокоєння батьків.
Особливості адаптації
Вважається, що хлопчики гірше адаптуються до нових соціальних умов, ніж дівчатка. Тому, що вони більше прив'язані до своїх мам і їм важче пережити розлуку з нею. Напевно, це так. Але бувають хлопчики, які не хочуть залишати стіни дитячого саду буквально з перших днів його відвідування. Тому завжди вашим орієнтиром має бути ваша дитина: як саме ваша донька чи син поводяться, наскільки складно або легко їм звикати до нових умов. Велике значення має те, як ви підготували свою дитину.
Як допомогти адаптуватися до дитячого садка?
Рекомендації для батьків, діти яких проходять адаптацію у дитячому садку:
• Носій всього нового і цікавого в очах вашої дитини - це вихователь. Він може дати зворотний зв'язок і похвалити, захопити грою. Тому якщо дитина не поспішає грати з іншими дітками, не квапте і ви його. Не варто його картати і говорити: «Чому ти не граєш із дітьми», «Поділися іграшками» ... Дайте процесам відбуватися природним шляхом.
• Поговоріть із вихователями, щоб вони не змушували вашої дитини їсти, якщо він не хоче. Коли батьки приходять до мене з дітками і скаржаться на те, що їх чадо не їсть, то я звертаю їхню увагу на те, що дитина не виглядає, як в'язень Бухенвальда (концтабору). Хай вибачать мене, за таке порівняння. Дитину можна погодувати вранці перед виходом із дому сніданком, вечерю він з'їсть вдома. Протягом дня у дитячому садку він що-небудь та з'їсть разом з іншими дітьми. При такому режимі харчування у період адаптації він не вмирає від голоду, але і його не змушують (немає насильства). Важливо це озвучити вихователям, знявши з них відповідальність за те, що не нагодували вашу дитину «як положено».
• Також прошу поспілкуватися із вихователем з приводу денного сну. Дозвольте дитині не спати вдень, а полежати в ліжечку тихенько. Можливо зі своєю улюбленою іграшкою. У старших групах дитячого саду деякі діти вже не сплять, і їм дозволяють почитати в ігровій кімнаті або в ліжку. Я не беруся коментувати в цій статті правильність читання у ліжку, але це те, що я чую, коли спілкуюся із працівниками дошкільних установ. І цей підхід може полегшити період адаптації.
• Не обманюйте свою дитину! І якщо ви пообіцяли його забрати до обіду або в якийсь певний час, то тримайте слово. Мені боляче чути, коли батьки говорять, що їх дитина ще маленька, і забуде, що йому пообіцяли, не може точно знати, коли прийдуть за ним, не вміє визначити час і т.п.
• У таких випадках хочеться запитати, кого мами і тата обманюють і навіщо? Адже можна пообіцяти прийти за дитиною до обіду і стримати своє слово.
• Якщо ж ви прийдете і побачите, що ваш малюк сидить разом з іншими дітками за столом, їсть або чекає обід, то обов'язково зробіть так, щоб він вас побачив! Скажіть, що ви почекаєте його, поки він пообідає, і потім ви відразу ж підете додому. Не ховайтеся, думаючи, що малюк так поїсть спокійніше. Навіть якщо він залишить обід, піде разом із вами відразу ж, як тільки вас побачить, це краще, ніж ви порушите домовленість. А звикнути до режиму у нього ще буде час.
Якщо спізнюєтеся, то зателефонуйте вихователю і попросіть його обов'язково попередити малюка про своє запізнення. Якщо є така можливість, то можна його запросити до телефону і особисто сказати про це. Краще почути плач у трубці і, прийшовши в дитячий садок, вибачитися перед дитиною, ніж обдурити і налякати його
Я ОПИТУВАЛА СТАРШИХ ДІТЕЙ І ДОРОСЛИХ НА ПРЕДМЕТ ТОГО, ЧОГО ВОНИ БОЯЛИСЯ, КОЛИ ХОДИЛИ В САД? НАЙЧАСТІШЕ ЗУСТРІЧАВСЯ ВІДПОВІДЬ: ЩО БАТЬКИ ЇХ НЕ ЗАБЕРУТЬ АБО ЗАЛИШАТЬ ТАМ.
• За 3-5 днів до початку відвідування дитячого садка встановіть вдома дитині такий режим, як у садку: прокидайтеся вранці в той час, коли будете піднімати дитину в дитячий сад; обідайте в такий же час, як у садку; укладайтеся на денний сон і т.д. З режимом садка ви зможете ознайомитися заздалегідь, просто зайшовши до них у гості. Деякі батьки терзають себе і дітей із середини літа, встановлюючи такий режим. Мені здається, що цього робити не варто, так як у дітей адаптаційні можливості вище, ніж у дорослих. І їм достатньо цих 3-5 днів.
Про вихователів
Прошу батьків спілкуватися із вихователями, коли вони забирають дітей із садка. Щоб малюки бачили, що мама розмовляє із «цієї тіткою» («цим дядьком»), а не поводиться із нею (ним), як із чужими. Не просто говорить, а й посміхається! Не варто думати, що дитина не бачить наші емоції. І уявляєте його здивування, коли мама, забираючи його з місць, де він провів цілий день / частину дня (у будь-якому випадку, для нього це багато), веде себе відчужено з вихователем. Якщо навіть нам із якоїсь причини не подобається вихователь, її (його) дії, спілкування, якщо ви вирішили переводити дитину в іншу групу або сад, то нехай ваші «дорослі відносини» залишаться тільки вашими і не торкнуться дитини. Тому, що можливо, що вашій дитині подобається цей вихователь, а ще тому, що при переході в інший садок, він не буде з більшою настороженістю придивлятися до нового вихователю, враховуючи негативний попередній досвід (мамі не подобалося).
Будь ласка, ніколи не обговорюйте в присутності дитини вихователя. Навіть, якщо вам здається, що дитина цього не чує. У дітей «дуже великі вуха». Пам'ятайте, що сторонніх людей наші діти бачать «нашими очима».
Розповідайте у присутності дитини знайомим і родичам про те, що ваша дитина підросла і ходить у дитячий сад. Озвучуйте, яка це радість! Нехай малюк чує, що садок - це здорово і радісно, і ви поділяєте його успіх.
скачать dle 10.4фильмы бесплатно
Шановний відвідувач, Ви зайшли на сайт як незареєстрований користувач.
Ми радимо Вам зареєструватись або увійти на сайт під своїм ім'ям.

Додати коментар

І'мя:*
E-Mail:*
Коментар:
Напівжирний Нахилений текст Підкреслений текст Перекреслений текст | Вирівнювання по лівому краю По центру Вирівнювання по правому краю | Вставка смайликів Вставка лінкуВставка захищеного лінку Вибір кольору | Прихований текст Вставка цитати Перетворити вибраний текст з транслітерації в кирилицю Вставка спойлера
Введіть код: *
оновити, якщо не видно коду