Опіки. Хімічні опіки. » Володимирецький ліцей "Колегіум"
Володимирецький ліцей "Колегіум"
18 травня 2023

Опіки. Хімічні опіки.

Якщо немає проточної води, занурити в ємність з прохолодною водою й тримати в ній так само до півгодини. Якщо, умовно, дитина у верхньому одязі облилась окропом, то в цьому ж одязі ставимо її під прохолодний душ на 30 хвилин, доки больові відчуття не зменшаться. Лише після цього намагаємося зняти одяг, а де це не вдається – не докладаємо зусиль, а обрізаємо.
Далі оброблюємо рану антисептиком на водній основі, в ідеалі йодом – бета дин, повідон-йод.
Після цього прикладаємо гелеві серветки або бинти. Вони виготовлені з води з додаванням антисептиків, а отже продовжать зволожувати, охолоджувати та знезаражувати десь протягом двох годин.
При опіку сухою хімічною речовиною спочатку її струшуємо чи змітаємо чимось, потім так само занурюємо в прохолодну воду.
Якщо говорити конкретно про білий фосфор, який зараз активно використовується, то необхідно перекрити доступ кисню: накриваєте уражене місце підручною ганчіркою й терпите деякий час, далі – занурюєте обпечену поверхню у воду.
При опіку дихальних шляхів (найчастіше, при вдиханні продуктів горіння – чадного газу. При цьому обличчя людини стає червоним), треба одразу шукати медичну допомогу та найближчу лікарню, оскільки цей стан загрожує набряком та перекриттям дихальних шляхів. Основні ознаки вдихання чогось гарячого: в носі не буде волосся, носо-губний трикутник стає чорним, людину нудить, слизові оболонки в гарі.

Точно не треба:
Користуватися Пантенолом, Біпантеном та іншими засобами, які містять спирти, жири, масла тощо. Вони забивають пори й не дають виходити теплу. Також не варто мастити опіки сметаною, кефіром, олією, оцтом тощо.
Користуватися спиртом, в тому числі – антисептиками на спиртовій основі.

Поради від Ярослава Вуса, парамедика.
скачать dle 10.4фильмы бесплатно
Шановний відвідувач, Ви зайшли на сайт як незареєстрований користувач.
Ми радимо Вам зареєструватись або увійти на сайт під своїм ім'ям.

Додати коментар

І'мя:*
E-Mail:*
Коментар:
Напівжирний Нахилений текст Підкреслений текст Перекреслений текст | Вирівнювання по лівому краю По центру Вирівнювання по правому краю | Вставка смайликів Вставка лінкуВставка захищеного лінку Вибір кольору | Прихований текст Вставка цитати Перетворити вибраний текст з транслітерації в кирилицю Вставка спойлера
Введіть код: *
оновити, якщо не видно коду